Trailer: De Sterren van Bartlehiem

In opdracht van het Posthuis Theater heerenveen, heeft VisualEye voor de jaarlijkse kerstproductie een trailer mogen maken. Tevens word van deze voorstelling een live-registratie gemaakt. Ook hier voor heeft VisualEye opdracht gekregen.
In 2010 was het 125 jarig bestaan van het Posthuis reden voor een feestje en daarom gaf het theater aan Rients Gratama en Clara Rullmann de opdracht om een heuse kerstmusical te maken, speciaal voor Heerenveen. Dat werd ‘Scrooge op de FoK”, een eigen versie van de ‘Christmas Carol’ van Charles Dickens, waarbij het verhaal van ‘Scrooge & Marley’ zich nu afspeelde in Fryslân in plaats van het Engelse Londen. De voorstelling werd een groot succes en daarmee was het éénmalig bedoelde feestje gevierd… Dacht iedereen. Dit jaar schreven Rients Gratama en Clara Rullmann voor de zesde achtereenvolgende maal een speciale kerstmusical voor Heerenveen, opnieuw met Scrooge & Marley, maar dan spelend in het heden. Met de nazaten van Ebenezer Scrooge en Jacob Marley als hoofdpersonen. Want we zijn ergens in het heden. Al hangen de geesten van de Oude Scrooge & Marley nog duidelijk zichtbaar over dat heden.

‘De Sterren van Bartlehiem’ kent een sterrencast, met Aart Staartjes en Rients Gratama, die in ‘de huid’ kruipen van de geesten van de Oude Scrooge & Marley. Elske DeWall speelt Charitea Scrooge, de “bet-over-achter-over-achter-kleindochte­r” van Ebenezer Scrooge. De rest van de rollen wordt ingevuld door tal van jonge en volwassen amateurspelers uit Heerenveen en omstreken.

Charitea Scrooge en Humanus Marley vormen de directie over een Goede Doelen Onderneming, die fondsen werft voor mensen die in nood verkeren. Zij maken daarbij dankbaar gebruik van de genialiteit van wel zeer jong volwassenen. Goede Doelen is echter een lastige markt: steeds meer partijen pikken hun graantje mee onder het mom van liefdadigheid. Om de onderneming vooruit te helpen hebben Charitea Scrooge en Humanus Marley besloten een extern bureau in te schakelen. Dat bureau komt met een prachtig plan om veel geld op te halen voor alle goede doelen die gesteund moeten worden. Maar misschien zijn de externe adviseurs minder betrouwbaar dan ze lijken? Of zijn er andere kapers op de kust? Het is maar goed dat de Oude Scrooge en Marley een oogje in het zeil houden en dat de jonge organisatie over vindingrijk personeel beschikt. Als het uiteindelijk gaat sneeuwen weet iedereen dat het toch weer goed zal komen. Het is tenslotte Kerstmis.
Nieuwe kerstmusical van Rients Gratama (tekst) en Clara Rullmann (muziek). Regie en choreografie: Raymond Guzman. Spel: Aart Staartjes, Elske DeWall, Rients Gratama. Met: Minne Zwaagstra, Esther Beljon, Mart Oenema, Tjarda Schiphof, Bente Stoelwinder, Ilja de Boer, Symen McDonald, Kees Nieboer, Else Talsma, Mabel ten Hoope, Silke Pastoor, Karst Jan Iedema, Sanne de Heer, Joyce Jurna, Lucas Zwart, Siebo Boermsa, Jolie Bouman. Decor: Carla van der Heijde. Kleding: Wolly Prins. Grime: Arjen van der Grijn, Elfriede de Rijk. Techniek: Eric Nooman, technisch team Posthuis Theater. Productieleiding: Aafje Dijkhuizen (Posthuis Theater). Regie-assistentie: Jessie Weegenaar. Catering: Anna Kerkstra (Posthuis Theater). Affichebeeld: Paul Slotboom / Laura Jaasma. Productie: POSTHUIS CULTUURPRODUCTIES 2015. Premiere: 16 december 2015, Posthuis Theater Heerenveen.